perjantai 17. helmikuuta 2017

Urheilu

Tervetuloa Antiikin ajan urheiluun! Aloitetaanpas...


                                                 Antiikin urheilulajit

Antiikin urheilulajit lajitellaan neljään ryhmään: luonnolliseen liikkumiseen, sodankäynteihin, rituaaleihin ja leikkeihin. Luonnollisia lajeja ovat juoksu, hypyt, uinti sekä välineurheilut, soutu ja hevosurheilun eri lajit. Sodankäynnin urheilulajeja ovat kamppailulajit, nyrkkeily ja pankration. Muita lajeja, joiden taustalla on sotataito, ovat miekkailu, keihäänheitto, kiekonheitto ja jousiammunta.
 

                                                       Rypälejuoksu



    Rypälejuoksussa joukko karkuun juoksevia nuoria kuormitettiin raskailla viinirypäletertuilla. Sen jälkeen takaa-ajajat yrittivät saada heidät kiinni ja kun saivat niin riistivät itselleen niin paljon rypäleitä kuin pystyivät. Mitä suuremman saaliin takaa-ajajat saivat, sitä suurempi sato oli odotettavissa.




                                                        Soihtuviesti            

Soihtuviesti oli yksi harvoista joukkuelajeista. Jos soihtu sammui kesken juoksun, suoritus hylättiin. Myös tytöille järjestettiin omia soihtuviestikisoja.






                                                          Pankration          

Pankrationissa yhtä aikaa painittiin ja nyrkkeiltiin, potkittiin ja murjottiin. Sitä voi pitää nykyaikaisen vapaaottelun esilajina-siis lähestulkoon samana lajina. Pankrationissa sai puskea päällään, sekä antaa iskuja polvilla ja kyynerpäillä. Vastustajan tahallinen vahingoittaminen oli kiellettyä. Vastustajaa ei saanut purra, hänen silmiään ei saanut kaivaa päästä, kämmensyrjällä tai jäykiksi ojennetuilla sormilla ei saanut iskeä jne.




                                                         Harpaston           

Harpaston ideana oli heittelemällä kuljettaa pallo pelaajalta toiselle, kentän päädyssä olevan maalilinjan yli. Joukkueessa oli pelaajia 10-12.






                                                        Tanssi ja musiikki

Tanssissa tytöt ja pojat taivuttelivat itseään erilaisiin asentoihin, sirkusakrobaattien tapaan. Erityisesti illanvietoissa suosittiin taidokkaita tanssiesityksiä, joita esittivät usein muualta tuodut orjat. Tanssia säesti usein lyyralla tai huilulla esitetty musiikki.


Lähteet: http://www.tunturisusi.com/amor/urheilu.htm
                                                                                                                                                          Milja

11 kommenttia: